sobota 15. augusta 2015

Veda (ne)berie ľudom fantáziu


Tvrdenie z nadpisu možno nie je až také bežné no ja som sa s ním už pár krát stretol. Dokonca si myslím, že pokiaľ má človek o vede, respektíve vedeckom poznaný predstavu len suchého memorovania a triedenia poznatkov je to asi pravda. Našťastie skutočná veda ako proces spoznávania sveta okolo nás má ďaleko k suchému drilu a domnievam sa že fantáziu len a len rozvíja. Prečo si to myslím?

Každý z nás, minimálne ako úlohu na základnej škole, musel napísať nejakú krátku rýmovačku. Takáto úloha nie je nič zložité a aj dieťa dokáže relatívne rýchlo vymyslieť  pár rýmujúcich sa veršov ktoré ako tak dávajú zmysel. Keď sa však rozhodnete že takáto rýmovačka má mať dvesto strán a zmysluplný dej úloha sa výrazne skomplikuje. Ak sa navyše rozhodnete, že verše majú mať špecifický počet slabík prípadne, že nemôžte medzi sebou rýmovať slová rovnakého slovného druhu táto úloha bude vyžadovať naozaj veľkú dávku času, námahy a kreativity. S každým ďalším obmedzením bude tvorba básne náročnejšia a nároky okrem iného aj na fantáziu sa budú posúvať k hraniciam vašich schopností. Domnievam sa, že proces vedeckého spoznávania nie je v tomto ohľade na toľko odlišný od tvorby básní a metaforicky to vlastne písanie jednej veľkej básne je. Akurát je to báseň ktorá sa ani po stovkách rokov neblíži ku koncu. V niektorých veršoch má počet slabík dopredu zadaný a v iných ho len odhaduje. Časom však verše s daným počtom slabík pribúdajú a tie staré treba preto mierne upravovať.  Navyše každé piate slovo je dopredu dané.  To slovo však nikdy nie je úplne slovom ale skôr zoskupeným písmen ktoré môžete občas poprehadzovať a dostať iný význam,  problém je, že občas si neiste istý v akom jazyku vlastne je.

Dosť už metafor to čo sa snažím povedať je toto. Vymyslieť niečo nové keď človek nemá žiadne obmedzenia iste fantáziu vyžaduje.  No vymyslieť niečo čo sa ešte nikomu pred tým nepodarilo keď musíte dodržiavať extrémne prísne pravidlá (porovnávanie s realitou) a množstvo iných ľudí sa vás snaží predbehnúť jej vyžaduje minimálne rovnako ak nie aj oveľa viac.

Na obrázku je detail Mandelbrotovej množiny prevzatý z https://en.wikipedia.org/wiki/Mandelbrot_set#/media/File:Mandelbrot_set_image.png

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára